Zdrowie zaklęte w małych nasionach. Sezam- właściwości zdrowotne.

sezam470[1]

Lubimy słodycze wytwarzne na bazie nasion sezamu, zawłaszcza sezamki i chałwę. Poza tym niewiele wiemy o tej niezwykłej roślinie znanej od tysiącleci. Nie udało się dotąd jednoznacznie ustalić ojczyzny sezamu. Pierwsze wmianki o nim pochodzą z Babilonu, gdzie nazywany był “przyprawą bogów”. Legendy głosiły, że wyciąg z nasion sezamu pili stwórcy świata. Sezam szczególną rolę odgrywał w medycynie Indii, Egiptu i Chin. Dziś, niczym w arabskiej bajce możemy powiedzieć zaklęcie “Sezamie otwórz się”, a otworzy się przed nami brama do prawdziwego skarbu – zdrowia.

Nie tylko biały

Nasiona sezamu nie musza być białe. W zależności od gatunku są białe, kremowe, czerwone, brązowe lub czarne. Najbardziej popularne odmiany to biała i czarna. Wszystkie odmiany łączy duża odporność na jełczenie. Dzięki zawartości sezamolu i sezamoliny, dwóch naturalnych przeciwutleniaczy olej sezamowy jest bardzo trwały, długo zachowuje świeżość i łatwo się przechowuje.

2

Biały vs. Czarny

Sezam biały ma wyższą zawartość żelaza niż czarny. Jest wykorzystywny do wytłaczania oleju i jako dodatek kulinarny. Sezam czarny jest bardziej aromatyczny, ma lekko słodki, orzechowy smak, intensywniejszy niż biały. Zawiera 60% więcej wapnia niż jego biała odmiana.

Łuskany vs. Niełuskany

Najczęściej spotykane w skepach nasiona sezamu to sezam łuskany. Łuskane i niełuskane ziarna mogą wyglądać bardzo podobnie. Różnia się kolorem – te łuskane są bielsze, lekko przezroczyste. Niełuskane nasiona są bardziej matowe i wystepują w różnych kolorach. Największe właściwości lecznicze ma sezam czarny.

Właściwości odżywcze i zdrowotne sezamu.

Nasiona sezamu według medycyny chińskiej naturę termiczną mają neutralną, tonizują płyny Yin i krew, wzmacniają nerki, wątrobę, nawilżają jelita i pięć narządów Yin: serce, wątrobę, płuca, trzustkę i śledzionę.

Wszystkie odmiany sezamu mają bardzo dużą wartość odżywczą. Zawierają od 40 do 60% oleju. Są źródłem wielu minerałów, jak mangan, miedź, magnez, cynk, żelazo, wapń, fosfor, selen, sód, potas, witamin: A, E, D, E, K, kwasu foliowego, niacyny, tiaminy, ryboflawiny, także błonnika, kwasów tłuszczowych, węglowodanów, aminokwasów, przeciwutleniaczy.

Sezam usprawnia działaie mózgu. Poprawia pamięć, zwiększa koncentrację, dodaje energii. Warto zatem jeść go na przednówku, ponieważ poprawia nastrój i dodaje sił.

Sezam a cukrzyca.

2

Podobnie jak siemię lniane sezam ma niski indeks glikemiczny. Dlatego polecany jest osobom chorującym na cukrzycę.

Czarny sezam obfituje w żelazo. Zaleca się go przy anemii osłabieniu organizmu.

Sezam a nowotwory. Nasiona sezamu zawierają magnez i kwas fitowy. Substancje te działają antynowotworowo. Badania wykazały, że regularne spożywanie sezamu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita.

Zdrowe kości. Sezam zawiera cynk, który poprawia gęstość kości. Niedobór tego pierwiastka może być przyczyną osteoporozy.

Zdrowe zęby. Nasiona sezamu jak i olej sezamowy usuwają kamień nazębny i wybielaja zęby. Płukanie ust olejem zmniejsza ilość paciorkowców na powierzchni zębów i w ślinie.

Eliminacja toksyn. Sezam pomaga wątrobie niwelować szkodliwe działanie alkoholu i innych substancji zatruwających organizm.

Sezam a cholesterol.

Czarny sezam zawiera sezaminę i sezamolinę. Substancje te należą do lignanów i obniżają poziom cholesterolu. Fitosterole to kolejne związki zawarte w czarnym sezamie. Mają strukturę podobną do cholesterolu, obniżają jego poziom i zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Sezam jest największym źródłem fitosteroli spośród nasion.

Sezam w kuchni

Nasiona sezamu uprażonie z niewielką ilością soli to gomasio. Przyprawa ta doskonale nadaję się do ryżu, kasz i warzyw. Jest to świetny sposób na wykorzystanie soli morskiej. Przetworzona w prosesie prażenia sól nie wzmaga pragnienia, za to reguluje równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Sezam jest głównym składnikiem tahini- pasty sezamowej. Ta z kolei jest ważnym elementem hummusu – tradycyjnej arabskiej pasty robionej z sezamu i ciecierzycy. Pamiętajmy, aby unikać tahini z łuskanego sezamu.

Chałwa i sezamki

Przysmaki te pochodzą z kuchni wschodu. Do Polski trafiły z Turcji. Dobrej jakości chałwa to zdrowa, słodka przekąska.

Europejczycy i Amerykanie chętnie dodają sezam do zup, sosów, sałatek, jogurtów i muesli.

Olej sezamowy uniwersalny kosmetyk.

Piękna cera.

Zawarte w oleju sezamowym antyoksydanty pomagają oczyszczać cerę. Ponadto olej sezamowy pomaga utrzymać elastyczność skóry, czyni ją miękką i jędrną. Zapobiega powstawaniu wyprysków, neutralizuje toksyny, które gromadzą na powierzchni i wewnątrz porów.

Zdrowe włosy

Nasiona sezamu zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz omega-9, które przyspieszają porost włosów. Masaż z zastosowaniem oleju sezamowego zwalczy problemy z zatkanymi porami, czego skutkiem może być wypadanie włosów. Właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze sprawdzą się w leczeniu infekcji skóry głowy, zwalczaniu łupieżu i kojeniu podrażnień. Olej sezamowy będzie korzystny dla osób zmagających się z przedwczesnym siwieniem. Olej może być stosowany wraz z innymi olejami np. Migdałowym, co przyniesie jeszcze lepsze efekty.

2

Przeciwwskazania

Sezam działa silnie alergizująco. Może wywołać alergie pokarmową u niektórych osób. Ze wględu na obecność szczawianów nie poleca się go osobom chorującym na kamicę nerkową. Ponadto długotrwały nadmiar kwasów omega-6 może sprzyjać powstawaniu stanów zapalnych w organizmie.

Zachowując umiar, kierując się zdrowym rozsądkiem, a także biorąc pod uwagę indywidualne predyspozycje organizmu warto korzystać z dobrodziejstw sezamu.

Advertisements

One thought on “Zdrowie zaklęte w małych nasionach. Sezam- właściwości zdrowotne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s