Ksylitol pozyskiwany jest z kolb kukurydzy niemodyfikowanej genetycznie.

Stosowanie ksylitol

Ksylitol może być wykorzystywany jako substancja słodząca do herbaty, kawy oraz potraw. Zalecana dzienna dawka, to 40 g ksylitolu.

Właściwości ksylitolu 

Nie od dziś wiadomo, że klasyczny cukier powoduje wiele szkód w organizmie. Niestety – okazuje się, że wielu z nas nie wyobraża sobie porannej kawy bez cukru. Znacznie zdrowszą alternatywą dla klasycznego cukru jest ksylitol. Ksylitol to duma Finlandii – właśnie w tym kraju produkuje się go najwięcej. Ksylitol przypomina cukier pod względem smaku, jak i wyglądu. Ksylitol to niezbędnik w jadłospisie każdego, kto dba o zdrowie. Produkt ten przyczynia się do redukcji płytki nazębnej. To idealne rozwiązanie dla diabetyków. Ksylitol pozyskiwany jest z kolb kukurydzy niemodyfikowanej genetycznie.

Zdrowotne właściwości ksylitolu zostały potwierdzone licznymi badaniami. Zdaniem naukowców, ksylitol wykazuje silne właściwości bakteriobójcze oraz hamuje proces starzenia. Ksylitol wprowadził prawdziwą rewolucję w odchudzaniu. Dzięki temu produktowi osoby odchudzające się nie muszą rezygnować ze słodkiego smaku w ustach! Ksylitol smakuje i wygląda jak cukier, ale jego kaloryczność jest prawie 50% niższa! Produkt ten przywraca prawidłowe pH śliny oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy i chorób dziąseł. Ksylitol idealnie sprawdzi się w roli naturalnego wspomagacza odporności w okresie jesienno-zimowym.

W naszym sklepie mogą Państwo znaleźć wiele interesujących produktów. Maleńkie nasiona chia świetnie komponują się z jogurtami i deserami. Proszek BIO Moringa wspomaga leczenie schorzeń układu pokarmowego. Proszek młody jęczmień oczyszcza organizm.

 

Źródło:

http://marinaband.pomorskie.pl/2016/10/26/stosowanie-ksylitol/

http://zdrowamicha.blogspot.com/2016/10/wasciwosci-ksylitolu.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s